sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Mistä tunnistaa Oikean Baarin?





Jokainen kotimaisia elokuvia katsonut on jossain vaiheessa sen nähnyt: baari.

Varsinkin Kaurismäkien elokuvissa baareissa on omanlaisensa ilmapiiri ja tunnelma.

M.A.Numminen sanoo olevansa baarien mies! Hän jos kuka todella ymmärtää mikä on oikea baari. Nykyään tuollaisia perinteisiä baareja näkee tosi harvoin. Oikeastaan baarien tarina alkaa jo ennen sotia, kahviloista. Niitä oli sekä yksityisiä että osuustoiminnallisia. Vasta sotien jälkeen tuli käyttöön baari-nimitys. Alunperin kahvilat, ruokalat ja baarit olivat oikeastaan vain kahvi ja ruokabaareja keskioluen vapautumiseen asti vuoteen 1969. Sitten ne pikkuhiljaa alkoivat muuttumaan entistäkin enemmän vain olueeseen ja muuhun alkoholiin suuntautuneiksi. Ruokailu alkoi eriytymään. Nykyään on sitten jo niitä "baareja" joissa ei saa syötävää, korkeintaa jotain perunalastuja tms. Ne ovat jo hyvin kaukana siitä mitä voidaan pitää perinteisenä baarina. ja ompa jo niitäkin joille baari merkitseekin vain hämyistä juottolaa.

Mutta sen Oikean Baarin viehätys on sellaisessa yksinkertaisessa  koruttomuudessa ja kansanomaisuudessa. Tarjolla on rehellisiä juomia ja ruokia. Ei mitään etnistä, ei outoja juomien nimiä eikä outoja ruokia. Ruokana on baarin pannua, viinereitä munnkeja yms,  juomana kahvia ja keskiolutta ja virvokkeita.  Jokaiselle jotakin, vauvasta vaariin.

M.A ei juonut väkeviä, hän tyytyi keskiolueen, kahviin ja munkkiin, eli ns. b-oikeuksilla varustettuihin baareihin.

Tietenkin baarin kannattavuuden vuoksi omistaja(t) joutuu(vat) miettimään myös väkevien myyntiä.

Mutta siltikään oikeana baarina ei voida pitää pelkkää juottolaa, jossa kahvia halutessaan joutuu odottamaan että se erikseen keitetään. Juottolassa voi olla jotain tunnelmaa, mutta paikka jossa vain juodaan on jotenkin ankea, ja ilmapiiri sen mukainen. Jopa sisustus on usein niissä paikoissa luolamainen, tietysti tunnelman vuoksi, mutta koko paikan olemus on silloin erilainen. Nuo paikat tunnistaa kyllä usein nimestäänkin, siinä on usein sana "pub" jolla koetetaan kai matkia jotain englantilaista vastaavaa laitosta.



Baariin voi tulla kuka vaan, sellaisena kuin on, niin herrat kuin narritkin, lapset ja vanhukset. Syömään tai juomaan, miten haluaa.

Pelkkää lounasruokalaa tai kahvilaa en aivan sanoisi baariksi, vaikka baarithan alunperin eivät kai keskioluttakaan tarjonneet.

Kahvilassa on tavallaan erilainen tunnelma, ja lounasruokalassa sitten lounas on pääasia ja yleensä massiivinen linjasto ja buffetit.

Eräänlainen Oikean Baarin tunnuslause on: RUOKAA-KAHVIA-VIRVOKKEITA.

Nämä sanat, joskus muodossa "Ruokaa-Kahvia-Juomia" saattoikin nähdä baarien mainosteksteissä.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Ruoka-ja Kahvibaari Siltakatu 13 Hyvinkää -BAARIEN SYNKKÄ PUOLI

 BAARIEN SYNKKÄ PUOLI-voi olla lisäotsikkona tälle baarille, mikäli tietomme pitävät paikkaansa. Hyvinkään Siltakadulla sijainneeseen Ruoka-...