sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Baarituolit kautta aikojen

Vielä jossain baareissa ja kahviloissa voi löytää perinteisen baarituolin. 1970-luvulla maata valloittivat muivituolit, Askon ja Iskun(Iskukaluste Oy) muovituolit, joista tyypillisin näyttää oleen oranssin hyvin 70-luvun muodin värinen tuoli.


Inkeroisista

Sodankylästä

Seitabaarissa näyttää oleen myös oranssit muovituolit, tuolin jalat vain ovat hieman eri asennossa.

Itse muistan tuollaiset tuolit ammattikoulusta, jossa ruokalassa oli tuollaiset ja jouduimme ruokailun päätteeksi (ravintola-osastolla) siivoamaan ruokasalin ja nostelemaan nuo muovituolit pöydissä kiinni olleiden kannattimien varaan. Tuolien nostelu tuntui loputtomalta työltä, mutta ikuisesti mieleeni jäi se, että tuollainen tuoli ei paina paljoa, eikä se pudotessaan mene helposti rikki. 80-ja vielä 90-luvullakin tuntui että oransseja muovituoleja on joka paikassa, enkä olisi uskonut että ne vielä lähes katoavat. Jotenkin muistelen että Tuiran Mirkka-baarissakin olisi ollut tuollaiset?

Oranssin lisäksi oli myös vihreitä:

Helsingistä

Himmabaarissa näyttää myös olleen vihreät tuolit.

Tässä helsingin Alkubaarin jäämistöä museoituna Helsingin kaupunginmuseon näyttelyyn. Tuollaisia vihreitä tuoleja oli mm. OLS-bingossa Albertinkadulla Oulussa.

Ruskeita tuoleja näkee harvemmin, tähän löysin näin erikoisen "ulkotuoliasetelman" Kempeleen Vihiluodosta.
Vielä muistan että oli olemassa punaisia ja sinisiäkin tuoleja, mutta kuvaa en ole löytänyt.

Mutta baareissa oli ennen 70-lukua toisenlaisia tuoleja, luulen että kulmikkaasta metallitangosta tehty pehmustettu tuoli oli kai yleisin:


Suomussalmen kirkonkylän Kaleva-baarissa on vielä tuollaiset arviolta 1960-luvulta olevat tuolit.


Mikkelin Kisabaarin tuolit ovat myös vanhempaa mallia.














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Ruoka-ja Kahvibaari Siltakatu 13 Hyvinkää -BAARIEN SYNKKÄ PUOLI

 BAARIEN SYNKKÄ PUOLI-voi olla lisäotsikkona tälle baarille, mikäli tietomme pitävät paikkaansa. Hyvinkään Siltakadulla sijainneeseen Ruoka-...