lauantai 1. syyskuuta 2018

Grilli-Kahvila Kuhmitsa Sallassa- Kaurismäkeläinen baari.

Kaurismäen elokuvissa "esiintyvät" usein aidot baarit. Tällaisia ovat mm. Himmabaari Helsingissä Vuorikatu 8:ssa, ja elokuvassa Ariel vuodelta 1988, jossa merkittävä rooli on Sallan kirkonkylän grilli-kahvila Kuhmitsalla.(kiitos tiedosta Veli-Matti Kantolalle) Baarin  vessassa elokuvan päähenkilön isä (Erkki Pajala) tekee pistoolilla itsemurhan. Grilli-Kahvila Kuhmitsa on päässyt myös M.A.Nummisen kirjaan "Baarien mies". Kuvassa esiintyvä nainen on erään tiedon mukaan todellinen baarin omistajatar Esteri.
Voi sanoa että Kuhmitsa edustaa hyvin perinteistä Kaurismäen elokuvien baarityyppiä.

Kahvila Kuhmitsa elokuvassa Ariel 1988


Sana "grilli" näyttää olevan ylimaalattuna kahvilan nimen edestä. Grilliruokaa eikai sitten enää saanut? Sallassa käydessäni ei mieleeni jäänyt Kuhmitsaa, sensijaan juuri lopetettu "Äteritysiputeritspuolilautatsibaari"-jonka nimikyltti oli erään kerrostalon päädyssä hieman koulukeskukselle päin. Aivan Sallan ydinkeskustassahan "Äteritsi" ei sijainnut.

Kaurismäkiä voi pitää jopa esikuvallisena aidon suomalaisen baarin ja baarielämän tallentajana.

2 kommenttia:

  1. Baari kulki 60-70-luvulla nimellä Sotainvalidien Veljesliiton Baari tai tuttavallisemmin Inva-baari tai pelkkä Inva. Isoäitini oli sen hoitajana tuolloin.
    Lisäksi kuvassa taka-alalla näkyvässä vaaleassa rakennuksessa oli samoihin aikoihin toinenkin baari. Sitä kutsuttiin Jaanan baariksi omistajansa mukaan. Jaanan baarin aukioloajat olivat hieman oudot: aukesi jo aamuvarhaisella ja sulkeutui jo iltapäivällä.

    VastaaPoista
  2. Joo, Jaanan baarissa tuli joskus käytyä..Aukes n. 5.00 ja jos Jaanaa ei naama viehättäny, heitti ulos 😁

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Ruoka-ja Kahvibaari Siltakatu 13 Hyvinkää -BAARIEN SYNKKÄ PUOLI

 BAARIEN SYNKKÄ PUOLI-voi olla lisäotsikkona tälle baarille, mikäli tietomme pitävät paikkaansa. Hyvinkään Siltakadulla sijainneeseen Ruoka-...