keskiviikko 29. elokuuta 2018

Ruokabaari (Patteribaari Pitäjänmäellä)

Internetistä löytyy kiitettävästi, jopa erittäin kiitettävästi materiaalia Ruokabaarista eli Patteribaarista. Näiden tietojen mukaan Ruokabaari sijoittuu ykköslistalle, kouluarvosana 10 tulee ilman muuta.


Pitäjänmäentie 15:ssä avattiin  Ruokabaari, vuonna 1958. ja sen omistajana ja baarin pitäjänä oli Martta Röysky ja myöhemmin baarissa työskenteli myös Martan poika Tuomo Röysky. Ruokabaari loppui vuonna 2006. Sitä kerrotaan ettää se oli "siisti ja asiallinen ruokapaikka, nuorille se oli yleensä juustosämpylän ja kahvin kera istumista."


"Baarissa tehtiin sen olemassa oloaikana kaksi remonttia, alkuperäisellään yleisväri oli sininen. 1970-luvun remontissa baari muuttui kauttaaltaan punaiseksi seiniä ja pöytiä myöten. Viimeinen pienempi remontti tehtiin 1990-luvun alussa. Lopulta yli 48 vuoden toiminnan jälkeen Ruokabaarin viimeiseksi aukiolopäiväksi jäi 1.1.2006, kun Tuomo Röysky päätti lopettaa sen toiminnan: asiakkaat olivat vähentyneet, lähinnä olivat jäljellä enää "kanta-asiakkaat", eikä ruokailijoita enää juuri ollut. Toiminta oli muuttunut kannattamattomaksi. Aika oli ilmeisesti ajanut ohi tästä "vanhanajan" baarista: teollisuusalueen luonne on muuttunut, ja muutenkin Pitäjänmäentien varsi liikepaikkana ei enää ole samanlainen kuin ennen, kun suuret liikkeet houkuttelevat ihmisiä ja samalla lähipalvelut ja kivijalkakaupat häviävät"

"Poikamiehen lempiruoka Ruokabaarissa oli päivänpannu. Siinä oli teemakkara, kananmuna ja paistettua perunaa."

Minulle Ruokabaari jäi mieleen valomainoksestaa,  joskus ohitse matkustaessani Lohjalle, bussin ajaessa Vanhaa Turuntietä. Silloin kävi mielessäni että pitäisipä käydä tuollakin, mutta niin sekin jäi tekemättä, ja Ruokabaari ehti lopettaa.

M.A.Numminen tietysti vieraili Ruokabaarissa, ja kuuli siellä myös varoituksen että älkää menko Korsubaariin, joka sijaitsi jonkun matkan päässä.

Ruokabaarin baaritiski
Pöytiä
Baarin henkilökuntaa
Ruokabaarin Hinnastoa, esimerkillinen täyden kympin arvosanan ansaitseva hinnasto, suorastaan legendaarisen Tähti-Muovin valmistamassa kirjasintaulussa (tuttu kerrostalojen rappukäytävistä.)
Hinnasto.


Ruokabaari ulkoapäin

ARVOSANA: 10 -perustelut: kaikilla käytettävissä olevilla tiedoilla Ruokabaari ansaitsee myös täydet pisteet.


____________________________________________________________________________


Mitä kuuluu "Ruokabaariin" vuonna 2019?

-Ruokabaarin tiloissa toimii-tietenkin-pitseria, mikäpä muukaan. Kurmandzi-kurdit paistavat pitsaa ja kepappia, ja paikkaan poikenneet kolme työhaalarimiestäkin tilasivat edellämainittuja  "perinteisiä suomalaisia kotiruokia" .

Paikka on kovasti muuttunut sekä ulkoa että sisältä. Vertailun vuoksi molemmat kuvat:




Ruokabaarin talo nykyään v.2019


 Ja sisältä:



Suoraan sanoen jos en tietäisi, niin paikkaa on vaikea jopa tunnistaa! Typerä ja synkkä -tälle ajallemme niin ikävästi tyypiliinen tiilikuviotapetti peittää seinät, mutta pylväs näyttää olevan sen verran kantavaa rakennetta että se on pysynyt paikallaan, ennen sen kyljessä olivat suorastaan ikoniset ´baareissa käytetyt kirjasintaulut. Baaritiski on nyt erilainen ja taaempana, mutta kovin montaa asiakaspaikkaa ei Ruokabaarissa ole ennenkään ollut. 







1 kommentti:

  1. Se oli minun ja kavereiden 1 paikka sunnuntaisin. Kun joimme korjaus sarjat illalla vossikkaan maanataina aamuna olo oli kuin osuuskaupan hevosella vuosi oli 1983

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Ruoka-ja Kahvibaari Siltakatu 13 Hyvinkää -BAARIEN SYNKKÄ PUOLI

 BAARIEN SYNKKÄ PUOLI-voi olla lisäotsikkona tälle baarille, mikäli tietomme pitävät paikkaansa. Hyvinkään Siltakadulla sijainneeseen Ruoka-...