keskiviikko 29. elokuuta 2018

Alkubaari (Alku-baari) -baari joka löytyy museosta.

Museoitu (ainakin osittain) on myös Alku-baarin sisustus. Joka on tietysti kulttuuriteko helsingin kaupunginmuseolta jossa "Alkubaarissa" voi istahtaa.
Alkubaarin valomainos

Alkubaarin julkisivua (huomaa tyypilliset Anopinkielikukat ikkunalla)

Alkubaari vuonna 1992, valomainos jossa teksti "RUOKABAARI" on jossain vaiheessa kadonnut. Epäilen että Alku-baari oli loppuvaiheessa muuttumassa viinabaariksi.


Alkubaarin hinnasto ja pajatso.(Helsingin kaupunginmuseo)

Alkubaarin pajatso

Todennäköisesti kahvinkeittokone?
Alkubaarin ruokalistaa

Alkubaarin juomalistaa lukiessa voi päätellä että tarjonta on ollut jo melkoisen paljon väkevien puolelle, votkaakin näkyy olleen juotavissa kuten myös "Jallua".


City-lehden  nimimerkki "etsivä Karmavuo" kirjoitti vuonna 2013-Alkubaarista seuraavaa: 
"2000-luku jäi jonnekin ulkopuolelle, seinustan pöytien äärellä istuu tuimailmeisiä duunareita imemässä norttejaan. Kukaan ei puhu. Vastakkaisella laidalla valkokaulustyöläiset imevät marlboroa. Luetaan Helsingin Sanomia. Tiskin takana seisoo kokki asussa, joka joskus oli valkoinen. Lounasaika on lopuillaan Alku-baarissa ja liitutaulun lounaslistalta on hangattu jo suosituimmat annokset pois. Jäljellä olevasta tarjonnasta päädyn nakkistroganoviin.
1970-luvulla muotoiltu vinyylisohva huokaisee raskaasti laskiessani painoni sen kannettavaksi. Pöydällä on tuhkakuppi – niin kuin kaikissa muissakin pöydissä. Olen poikkeava, en polta. Koko paikka haisee samalta kuin vahvasti alkoholisoituneen keski-ikäisen naisen asunto, jossa ensimmäinen rööki sytytetään silmien avautuessa. Tupakkalaki ei kiinnosta täällä.
Ruoka saapuu muutamassa minuutissa. Vanha Kilta -lautanen on ladattu muusilla ja ruskeanpunertavalla nakkikastikkeella, sekä maustekurkkukuutiolla. Mummo valmisti tällaista, kun olin viiden vanha. Vihanneksiakin lautasella on: kaaliraaste ja kaksi kurkun siivua. Nostalgisissa tunnelmissa ja syvän hartauden vallitessa lapioin ruokaa naamariin. Keveät pöytäkeskustelut eivät täällä kuulu asiaan. Nortinsavu kirvelee sieraimissa.
Alku-baaria ei voi ymmärtää, se pitää kokea. Jonnekin Kekkosen ajalle jäänyt lounasbaari keskellä kalleinta Helsinkiä, jonka savuisissa uumenissa duunarit ja virkamiehet istuvat vieretysten, syöden ruokaa, jonka mausteina on suola ja maustepippuri. Sanaa trendi ei tunneta täällä. Baari on avoinna vain arkisin lounas- ja aamiaisaikaan, silti asiakkaita riittää. Kuppi kahvia kuuluu lounaan hintaan. Tarvitsen raitista ilmaa sen nauttimiseen. Palaan nykyhetkeen."

ARVOSANA: 9-., kymmenenkin olisi paikallaan mutta ihan keskiolutbaarista Alku-baari ei enää loppuaikoina käynyt.  Mutta korkea silti klassisen baarin sisustuksesta ja yleisilmeestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Ruoka-ja Kahvibaari Siltakatu 13 Hyvinkää -BAARIEN SYNKKÄ PUOLI

 BAARIEN SYNKKÄ PUOLI-voi olla lisäotsikkona tälle baarille, mikäli tietomme pitävät paikkaansa. Hyvinkään Siltakadulla sijainneeseen Ruoka-...